Scroll Top

Splošno o stiroporju

stiropor-obloga

Stiropor (EPS) je pred dobrimi 50 leti izumila nemška tovarna BASF. Kratica EPS pomeni ekspandiran polistiren, ki je bolj znan kot stiropor. To je lahek izolacijski material izdelan iz drobnih kroglic polistirena, ki med postopkom izdelave povečajo prostornino (ekspandirajo) za 40-50 krat. Postopek proizvodnje se nadaljuje tako da se v blok formi stiropor kroglice pod pritiskom pare »zlepijo« v blok formo. Takšen blok se mora posušiti ter je tako pripravljen za razrez v plošče in nadaljnje pakiranje. Stiropor je zdravstveno neoporečen, saj ne vsebuje nobenih primesi.

Stiropor je odličen toplotni in zvočni izolator saj vsebuje 98% zraka, ujetega v zaprto celično strukturo. Danes stiropor velja za najbolj razširjeno obliko izolacije na zgradbah. Odlikujejo ga odlično toplotno izolativne lastnosti ter nižja cena v primerjavi z drugimi izolacijami. Prav tako pa stiropor odlično duši udarni zvok v plavajočih podih. Odporen je na vlago, saj se v vodi ne razkraja, zelo malo vlage pa vpije tudi, ko je popolnoma potopljen. Stiropor je paropropusten, obstojen in zelo prilagodljiv. Lahko se izdela v poljubni velikosti in obliki.

Stiropor je odličen toplotni in zvočni izolator saj vsebuje 98% zraka, ujetega v zaprto celično strukturo. Danes stiropor velja za najbolj razširjeno obliko izolacije na zgradbah.

Stiropor se poleg v gradbeništvu uporablja tudi pri pakiranju raznih izdelkov, za izrezovanje poljubnih oblik, za pakiranje v prehrambni industriji, itn. Stiropor je kemično nevtralen material, brez vonja in negorljiv (na ognju razpada), prenaša temperature do 75°C. Najpogostejše tehnične lastnosti ki opredeljujejo osnovne lastnosti stiropora: CS (tlačna trdnost), BS (upogibna trdnost), TR (natezna trdnost), DS (dimenzijska stabilnost), lambda (toplotna prevodnost).

Več novic

Nastavitve zasebnosti
Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analize našega prometa. Poleg tega delimo informacije o vaši uporabi našega mesta z našimi partnerji s področja družbenih medijev, oglaševanja in analitike, ki jih morda kombinirajo z drugimi informacijami, ki ste jim jih posredovali ali pa so jih zbrali skozi vašo uporabo njihovih storitev. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in opravljajo funkcijo prepoznavanja, vsakič ko se vrnete na našo spletno stran. Tako nam pomagate ugotoviti, kateri deli spletnega mesta so za vas najbolj zanimivi in uporabni. Če želite še naprej uporabljati našo spletno stran, se prosimo strinjajte z uporabo piškotkov. Hvala!